Shteti i cili po përgatitet për dalje nga BE-ja

19.11.2017 13:50
Shteti i cili po përgatitet për dalje nga BE-ja

Dhjetëra mijëra polakë kanë organizuar një protestë të mëtutjeshme në Varshavë kundër politikave të qeverisë që kanë alarmuar gjithashtu BE’në. Marshimi i tyre filloi jashtë gjykatës kushtetuese, e cila po përballet me kufizimet në kompetencat e saj.

Deri në 30,000 protestues të mbledhur nga Komiteti Polak për Mbrojtjen e Demokracisë (KOD), të shtunën i përgënjeshtruan “reformat” e gjykatës të shtyrë nga qeveria populiste konservatore PiS e kryeministrit Beata Szydlo.

Adam Michnik u tha protestuesve se KOD nuk donte ta rrëzonte qeverinë, por donte atë që ai e quajti se “qeveria e Jaroslaë Kaczynski” duhet të respektoj kushtetutën ekzistuese të Polonisë, raporton “Deutsche Welle”.

Udhëheqësi i partisë Ligji dhe Drejtësia (PiS) Kaczynski konsiderohet gjerësisht si agjenti i vërtetë i pushtetit prapa administratës së Szydlos, megjithëse nuk mban asnjë post qeveritar. Michnik tha nëse anëtarët e kabinetit të PiS nuk i zbatojnë kërkesat tona “shoqëria do të jetë e detyruar t’i largojë ata nga pushteti përmes zgjedhjeve demokratike”.

“Ne nuk mund të pranojmë politika që izolojnë Poloninë dhe të shkaktojnë konflikte me fqinjët”, tha Michnik.

Varshava është duke u përballur me një afat përfundimtar në fund të tetorit për të ndryshuar ligjet e saj në gjykatën kushtetuese ose të përballet me sanksione për shkeljen e normave të BE’së mbi sundimin e ligjit dhe demokracisë.

Kaczyński tashmë ka përshkruar skenarin e sanksioneve, duke përfshirë humbjen e të drejtës së votës në institucionet e BE’së, si “krejtësisht jashtë traktateve të BE’së”.

Protestuesit të shtunën gjithashtu denoncuan masat e ligjvënësve polakë për ndalimin e abortit dhe kritikuan një rishikim të sapozgjedhur të shkollës që do të ndryshojë një reformë të vitit 1999.

Në një tubim të veçantë në Varshavë të shtunën, polakët kërkuan më shumë fonde për sistemin shëndetësor kronik të vendit dhe për personelin e tij mjekësor.

PiS pohon se qëndrimi i mëparshëm tetëvjeçar i qendrës së mëparshme të Polonisë, pro-BE, nuk u shërbeu polakëve të zakonshëm.

Të enjten, mbikëqyrësi kryesor i Evropës për të drejtat dhe demokracinë, Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), akuzoi qeverinë e PiS për “minimin e pavarësisë së transmetimit të shërbimit publik në Poloni”.

Që nga marrja e pushtetit vitin e kaluar, qeveria ka fituar të drejtën për të emëruar shefat e transmetuesve shtetërorë.

Përfaqësuesi i lirisë së mediave të OSBE’së Dunja Mijatoviç tha se më shumë se 120 gazetarë ishin shkarkuar.

Pa një media të lirë, Polonia e cila u shkëput nga sundimi sovjetik një çerek shekulli më parë – do të kthehej në “vitet e errëta”, tha ajo.