Shoqëria Civile në Mitrovicë reagon ndaj rrënimit të trashëgimisë kulturore

21.03.2017 15:40
Shoqëria Civile në Mitrovicë reagon ndaj rrënimit të trashëgimisë kulturore

Janë 17 organizata të shoqërisë civile, të cilat kanë reaguar ndaj rrënimit të objektit i njohur “Shtëpi banimi e shekullit XIX – Florim Zeneli, Florije Rama”.

“Akoma pa u bërë një vit që nga marrja e vendimit për mbrojtjen e objekteve të trashëgimisë kulturore nga Ministria e Kulturës, Rinisë e Sportit, objekti i emërtuar si Shtëpi banimi e shekullit XIX – Florim Zeneli, Florije Rama (e renditur në listë me numrin 1076) në qytetin e Mitrovicës, është rrënuar dhe deri me tani nuk ka asnjë reagim apo sqarim zyrtar nga institucionet relevante që thirren në mbrojtjen e tyre”, thuhet në reagimin e këtyre organizatave.

Objekti i rrënuar i takonte bërthamës së vjetër të qytetit të Mitrovicës dhe Qendra Rajonale për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore në Mitrovicë, në diskutimet e fundit publike pati dalë me propozime konkrete e kreative për këto shtëpi.

“Rrjeti i Organizatave Kulturore te Mitrovicës, si dhe organizata të ndryshme të Shoqërisë Civile në Mitrovicë, shprehin shqetësimin e thellë ndaj rrënimit dhe degradimit të vazhdueshëm që iu bëhet  trashëgimisë kulturore në këtë komunë, duke kujtuar se gjatë viteve të pasluftës në këtë qytet janë bërë rrënime të vazhdueshme të objekteve me vlera arkitektonike si dhe historike”, thuhet aty.

“Vlen të kujtojmë se shtëpia e Xhafer Devës, e djegur me 28 mars 2015 ka mbetur pezull dhe akoma nuk është interventuar në rindërtimin e saj. Pranë saj, ish-hoteli “Jadran” po ashtu objekt në mbrojtje institucionale, është duke pësuar ndryshime të mëdha në fasadën e përparme nga operatorët që kanë marrë objektin me qira, derisa dyshohet se nuk kanë marrë leje përkatëse nga institucionet në nivel lokal”, vazhdon reagimi.

Organizatat e Shoqërisë Civile në Mitrovicë, i bëjnë thirrje institucioneve relevante në nivelin lokal si dhe atë qendror, që sa më parë të ndërmarrin hapa konkret drejt mbrojtjes së objekteve të përcaktuara ligjërisht si objekte të trashëgimisë kulturore si dhe gjithë atyre objekteve që mund të shërbejnë në interes të shoqërisë dhe promovimit  të shtetësisë së Kosovës.

Organizatat e Shoqërisë Civile të Mitrovicës, që mbështesin këtë deklaratë janë:

7 Arte

Ad Libitum

Community Building Mitrovica

Futja ngjyrë

KosovaArs

Me dorë në zemër

Mitrovica Guide

MRMT – Mitrovica Regional Monitoring Team

Mundësia

OJQ BFF

OJQ Pram

OJQ TV Mitrovica

OJQ Valët e Paqes

Qendra Rinore –Mitrovicë

RROK Mitrovica

Valdete Idrizi (Aktiviste)

Zëri i prindërve