Serwer thotë se Serbia do ta njohë Kosovën dhe do ta heq atë nga kushtetuta e saj

19.08.2017 15:54
Serwer thotë se Serbia do ta njohë Kosovën dhe do ta heq atë nga kushtetuta e saj

Analisti amerikan, Daniel Serwer, ka thënë se Serbia duhet ta njohë pavarësinë e Kosovës dhe ta heqë atë nga Kushtetuta sa më parë, duke shtuar se anëtarësimi i Kosovës në OKB dhe shkëmbimi i përfaqësuesve diplomatikë në nivel ambasadorësh duhet të pasojnë më tej.

Serwer, në një intervistë për gazetën “Zëri”, ka folur për pritjet e tij lidhur me paralajmërimi  se dialogu në mes të Kosovës dhe Serbisë, që  mund të zhvillohet në nivel presidentësh.

“Presidentët kanë krijuar një raport reciprokisht të respektueshëm, i cili duhet të mbështetet. Por sigurisht paqëndrueshmëria politike në anën e Prishtinës mund ta bëjë dialogun të vështirë. Nga ana e Beogradit gjërat duken mjaft të qëndrueshme tani për tani, edhe nëse disa kundërshtojnë vlefshmërinë e zgjedhjeve të fundit”, tha Serwer.

Analisti amerikan ka folur edhe për dialogun e brendshëm në Serbi lidhur me Kosovën dhe nëse lidershipi në Beograd, në kuadër të proceseve eurointegruese, do ta heqë Kosovën nga kushtetuta e saj.

“Unë pres që Serbia në kuadër të procesit të eurointegrimit të pranojë sovranitetin dhe integritetin territorial të Kosovës, duke përfshirë (por jo vetëm) heqjen e saj nga Kushtetuta.  Anëtarësimi i Kosovës në OKB dhe shkëmbimi i përfaqësuesve diplomatikë në nivel ambasadorësh duhet të pasojnë më tej”.

“Pyetja është nëse kjo do të bëhet në çastin e fundit para pranimit në BE kur levat negociuese do të jenë krejtësisht në anën e BE-së ose më herët kur Beogradi mund të shpresojë të marrë një marrëveshje më të mirë. Unë mendoj se është më mirë të bëhet kjo sa më parë sesa më vonë, por sigurisht që i takon serbëve e jo të huajve që të vendosin dhe do të varet nga rezultati i debatit të brendshëm që presidenti i ka propozuar”, tha Serwer.