“Mount Everest” pastrohet nga mbeturinat

31.03.2017 19:25
“Mount Everest” pastrohet nga mbeturinat

Një pastrim masiv është duke u bërë në malin Everest, gjersa sezoni për alpinizëm po fillon.

Majën më të lartë në botë e mbulojnë pajisje të vjetra, plehra dhe mbetje e mbeturina të cilat janë lënë nga njerëzit.

Alpinistëve u bëhet thirrje që të ju bashkëngjiten iniciativës për heqjen e mbeturinat.

Prej vitit 2014, alpinistët gjobiten po qe se nuk sjellin sërish mbeturina të mjaftueshme pasi që i ngjiten majës, raporton gazeta BBC.

Mali Everest nganjëherë është i përshkruar si pirg plehrash më i madhi në botë.  Pjesa më e keqe është në pjesën e kampit të dytë – 6.400m mbi nivelin e detit.

Helikopterët janë duke i përdorur si mjet për të sjellë poshtë plehra si tanke oksigjeni, shatorë, enë kuzhine dhe materiale tjera për kamping.

Në të kaluarën, rreth 16 ton mbeturina janë hequr nga mali Everest. /Insajderi.com