Libia – një vatër e rrezikshme konflikti para dyerve të Evropës

12.03.2017 13:05

Ministri gjerman i Zhvillimit, Gerd Müller e cilëson katastrofë gjendjen në Libi. Ky vend është kthyer në një trampolinë për mijëra refugjatë. Ai akuzon bashkësinë ndërkombëtare për heqje dorë nga përgjegjësia.

Libia – një vatër e rrezikshme konflikti para dyerve të Evropës

Gjendja në shtetin afrikano-verior është alarmuese, paralajmëron Gerd Müller. Të dërguarit e OKB-së raportojnë për tortura, për gjendje të mjerueshme në kampe, ku izolohen pas gardheve me gjemba qindra vetë që vuajnë nga uria. Müller kërkon një plan Marshall për Afrikën.

Libia u la vetëm

Në një intervistë me gazetën “Neuen Osnabrücker Zeitung” (NOZ), ministri gjerman i Zhvillimit, Gerd Müller kërkon që këto kampe të vihen nën mbikëqyrjen e OKB-së. Sipas Müller, 200.000-300.000 vetë ndodhen në kushte të papërfytyrueshme. OKB dhe BE duhet të reagojnë, dhe „të krijojnë struktura në këtë vatër konflikti”.

Müller kritikon bashkësinë ndërkombëtare që e ka lënë vendin në kaos, pasi shtetet e NATO-s në vitin 2011 e bombarduan masivisht Libinë për të rrëzuar, diktatorin, Muamar al-Gaddafi. Nuk ka pasur plan për periudhën pas Gaddafit. Shteti u shpërbë, milicët u ngjitën në pushtet.

Ndihmë për të ndihmuar veten

“Duhet të shkojmë tek njerëzit tani”, kërkon ministri gjerman i Zhvillimit. Ai ka folur me njerëz që kishin përjetuar tortura, apo me ata që kanë përshkuar rrugën e mundimshme përmes Saharës.

Gjermania po jep shembullin e para duke ngritur gjashtë qendra konsultimi për migrantët në Tunizi, Marok e në vende të tjera në Afrikë për të ofruar ndihmë për ta.

Politikani kristiansocial e quan “turp që bashkësia ndërkombëtare i ikën përgjegjësisë së saj”.

Ai kërkon një menaxhim ndërkombëtar të krizës në kontinentin afrikan dhe një fond të OKB-së me së paku 10 miliardë euro, me një përqasje të shpejtë në rast katastrofe. Një shumë minimale krahasuar me shumën që kërkohet për rritjen e kapaciteteve të mbrojtjes në NATO.

Politika më e mirë për paqen është politika e zhvillimit, ka kërkuar Müller, që shpreson në mbështetjen amerikane edhe nën Donald Trump. „Kemi nevojë për amerikanët si superfuqi humanitare”, ka thënë Müller./DW/