Hong Kong zgjedh udhëheqësen e parë femër

26.03.2017 09:53
Hong Kong zgjedh udhëheqësen e parë femër

Hong Kong-u ka zgjedhur lideren e re, ajo konsiderohet të jetë gruaja e parë në atë vend që qëndron në një pozitë të lartë politike.

Carrie Lam është 59 vjeç, ajo kishte mbështetjen e Qeverisë së Kinës dhe pritej që pa dyshim të fitojë, shkruan BBC.

Hong Kong ka nga Pekini një shkallë të autonomisë, por protestat kanë qenë në rritje që nga ndërhyrja kineze.

Shefi ekzekutiv nuk është zgjedhur me votim publik, por nga një komitet i fortë prej 1200 anëtarësh që dominon nga zgjedhësit e pro-Pekinit.

Grupet pro-demokracisë kanë mbajtur protesta jashtë vendit zgjedhor, duke e quajtur procesin një mashtrim.

Rivali kryesor i zonjës Lam-së, ish-shefi i financave John Tsang, ishte i preferuar i publikut, sipas sondazheve të opinionit.