Hapet kafiteria “X 21”, punësohen persona me sindromën down

21.03.2017 13:27
Hapet kafiteria “X 21”, punësohen persona me sindromën down

 

Shoqata Down Syndrome Kosova, në kuadër të fushatës së shënimit të Ditës Botërore të Personave me sindromën Down, me moton “Një Shije Më Ndryshe” ka bërë hapjen e kafiterisë “X 21”, e cila ka të inkuadruar personat me sindromën Down në objektin ku edhe gjendet kjo shoqatë.

Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi tha se kjo çfarë ka bërë kjo shoqatë është ngritja e vetëdijes së shoqërisë që edhe personat me sindromën down meritojnë vëmendje.

“Më shumë ka të bëjë me ngritje të vetëdijes në shoqëri por gjithashtu edhe të sigurohen të hyra me të cilat mirëmbahet dhe funksion shoqata edhe unë erdha me dhënë edhe kontributin tim një përkrahje për këtë aktivitet që e kanë bërë dhe të aktivizohen fëmijët, e dyta edhe për ngritjen e vetëdijes së shoqërisë sonë për këtë kategori të cilët meritojnë vëmendje”, ka thënë Abrashi.

Ministri Abrashi ka përcjell edhe një porosi edhe për komunat tjera të vendit duke thënë se aktivitete të tilla duhet të organizohen sa më shumë.

“Unë mendoj se duhet sepse kjo tregon që edhe këta e kanë vendin në shoqërinë tonë dhe janë pjesë e shoqërisë sonë nëpër komunat përkatëse dhe meritojnë të kenë vëmendjen edhe respektin”, ka thwnw Abrashi

Ndërsa, Melita Bytyçi-Kelmendi nga Grupi Mbështetës i Prindërve në Shoqatën Down Syndrome ka theksuar që ideja e hapjes së kësaj kafiterie është që edhe personat me sindromën down mund të përfshihen në punësim.

“Ideja dhe qëllimi është që komuniteti ose personat me Down Sindrom të përfshihen në punësim, edukim dhe në shëndetësi. Prandaj si synim i Shoqatës Down Syndrom është edhe punësimi ose vetëdijesimi i qytetarëve të Kosovës dhe institucioneve që edhe personat me aftësi të kufizuara, me Down Syndrom munden të punojnë dhe të kontribuojnë në shoqërinë tonë”, ka thënë Kelemndi.

Bytyçi-Kelmendi, ka folur edhe për hartimin e draft ligjit për personat me aftësi të kufizuara duke thënë që shpreson që kur të sillet në Kuvend do të votohet nga deputetët./Insajderi.com