Gjermania refuzoi disa herë eksportin e armëve drejt Turqisë

23.03.2017 10:23

Qeveria gjermane ka refuzuar në disa raste miratimin për eksportet e armatimit në Turqi. Arsyeja: Armët mund të përdoren për represione të brendshme, si në konfliktin turk me kurdët.

Gjermania refuzoi disa herë eksportin e armëve drejt Turqisë

Qeveria gjermane ka refuzuar në muajt e fundit disa herë aplikimet për eksporte armësh në Turqi, raporton “Süddeutsche Zeitung” duke u bazuar në një përgjigje të Ministrisë së Ekonomisë ndaj kërkesës së deputetit të partisë ‘E Majta’, Jan van Aken.

Normalisht si vend anëtar i NATO-s, Turqia nuk i nënshtrohet kufizimeve të mëdha në eksportin e armëve, por që nga përpjekja për puç ushtarak në vend vitin e kaluar, presidenti turk Recep Tayyip Erdogan vepron me dorë të fortë kundër të gjithë kundërshtarëve politikë.

Rëndësia e të drejtave të njeriut

Ndalimi nuk duhet kuptuar si reagim i drejtpërdrejt ndaj tensioneve aktuale gjermano-turke për tubimet elektorale të politikanëve turq në Gjermani. Vendimet e qeverisë gjermane janë më të vjetra, pas përpjekjes për puç, ku u vu re kufizimi i lirisë së shtypit, arrestime masive dhe largimi nga vendet e punës të shumë nëpunësve shtetërore, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Ekonomisë.

Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Ekonomisë, Matthias Machnig, shkruan në përgjigjen për deputetin e Bundestagut, Jan van Aken, se “respektimi i të drejtave të njeriut ka një rëndësi të posaçme në vendimet për eksportin e armëve”, citon gazeta “Süddeutsche Zeitung.”

Një nga shqetësimet është se armët e importuara nga Gjermania mund të përdoren për represione kundër kurdëve në konfliktin e brendshëm turk.

Nga viti 2010-2015 janë refuzuar vetëm 8 aplikime për eksporte armësh në Turqi. Por nga nëntori 2016 ka pasur 11 raste të refuzuara, një shtim i dukshëm i numrit.

Megjithatë qeveria gjermane thekson, se nuk do të ketë një ndalim të përgjithshëm për eksportin e armëve drejt Turqisë./DW/