Ekonomia e Eurozonës vazhdon të jetë në rënie

24.09.2016 15:09
Ekonomia e Eurozonës vazhdon të jetë në rënie

Ritmi i rritjes ekonomike në eurozonë në shtator ra në nivelin më të ulët në 20 muajt e fundit, sipas të dhënave të firmës kërkimore në Londër, Markit

Indeksi i Prodhimit të Eurozonës (PMI), si masë më e gjerë e aktivitetit ekonomik në eurozonë ka rënë në shtator me 52.6 pikë, nga 52.9 sa ishte muajin e kaluar, raporton AP.

Të dhënat mbi 50 pikë tregojnë një forcim të aktiviteteve sektoriale, dhe më pak se 50 pikë në rënien e tyre.

Një inspektim i detajuar i të dhënave tregon se sektori i shërbimeve ka pasur një muaj veçanërisht të vështirë, por se aktiviteti i prodhimit u rrit në nivelin më të lartë që nga dhjetori i kaluar.

Është regjistruar edhe hendeku i madh në mes të dy ekonomive kryesore evropiane, kështu që ndërsa PMI në Gjermani ka rënë në 16-muaj e lartë, në Francë u rrit me ritmin më të shpejtë që nga qershori 2015.

“Ekonomia e eurozonës ka përfunduar në tremujorin e tretë në një dritë zhgënjyese”, tha ekonomisti nga Markit, Rob Dobson.

Ai shtoi se rritja ekonomike në tremujorin është ngadalësuar për 0.3 për qind, duke e bërë të qartë se ngritja ekonomike është ende e pasigurt.(albinfo.ch)