Edhe FBI këshillon të mbulohen kamerat e kompjuterëve

17.09.2016 11:16
Edhe FBI këshillon të mbulohen kamerat e kompjuterëve

Pas Mark Zucerkberg, edhe drejtori i FBI ngritë shqetësim për spiunimin që bëhet përmes kamerave të kompjuterëve.

Drejtori i FBI, James Comey, ka sugjeruar që të mbulohen kamerat që janë të vendosura nëpër kompjuerë dhe laptoptë.  Një këshillë e tillë vije si paralajmërim për ndërhyrjet që mund të bëhen në jetën private të përdoruesve të kompjuterit përmes këtyre kamerave.

Të lësh çdo gjë hapur në të kundërt do të na ekspozonte kundrejt rrezikut të ndërhyrjeve të jashtme informatike, me rrezikun e mëtejshëm se material i mbledhur nëpërmjet videokamerës mund të përdoret për kërcënime apo shantazhe. Një masë kjo që të gjitha zyrat amerikane e kanë marrë tashmë, shpjegoi Comey.

”Nëse shkoni në njërën nga zyrat tona do të mund të shikoni se në të gjithë kompjuterët objektivi i webkamerës është i mbuluar”, ka treguar ai.

Nuk është hera e parë që, rreziku për sigurinë i shkaktuar nga ëebcam e instaluara në kompjuterët laptop dhe desktop bëhet objekt diskutimesh. Disa muaj më parë në një foto të publikuar në profilin e tij nga Mark Zuckerberg, shumë vunë re të habitur se edhe themeluesi i Facebook -ut, kishte mbuluar me nastro webkamerën dhe hyrjen e mikrofonit.

Edhe ndërmarrjet e sigurisë informatike po mobilizohen për t’i gjetur zgjidhje këtij problemi. Sipas asaj që shkruan “The Indipendent”, kompania “Hide My Ass” ka bërë me dije se po përgatit shpërndarjen e pajisjeve ad hoc pikërisht për të mbuluar lentet e webkamerave.