Disa prej dobive që vijnë nga meditimi

03.09.2016 15:24
Disa prej dobive që vijnë nga meditimi

Kur njerëzit bëjnë plane për kohën e tyre të lirë, preferojnë të eksplorojnë vende të reja, të dalin shëtitje me biçikletë ose edhe të ngjiten në male, por rrallë herë ideja e të qëndruarit ulur në një vend, me sy mbyllur, duke u përpjekur të ‘fikësh’ trurin, mund të duket interesante.

Meditimi në të gjitha format e tij mund të përmirësojë aftësitë atletike të një njeri, si dhe të ndihmojë në mirëqenien e shëndetit nervor. Shmang dhe largon shumë sëmundje të vogla dhe të mëdha, dhe këto nuk janë as gjysma e përfitimeve që marrim nga meditimi.

Ndiheni më pak vetëm

Fatkeqësisht, ka shumë sëmundje që lidhen në mënyre direkte ose jo me vetminë, si sëmundjet kardiovaskulare, alzhajmeri apo dhe vdekja.

Fatmirësisht, meditimi mund të ndihmojë. Një studim i bërë mbi 40 të rritur të moshave 55 deri në 85 vjeç doli pikërisht në këto përfundime. Pjesëmarrësve iu përcaktua një shkallë e vetmisë, si në fillim të eksperimentit ashtu edhe në fund. U morën gjithashtu edhe kampione gjaku për analizime të mëtejshme. Eksperimenti konsistonte në një trajnim prej 8 javësh.

Çdo javë ata mblidheshin për dy orë dhe u mësoheshin teknika të reja mbi relaksimin e turpit dhe të mendjes. Gjithçka që pjesëmarrësit duhet të bënin ishte që, çdo ditë, për të paktën 30 minuta, të praktikonin në shtëpi teknikat e frymëmarrjes dhe të relaksimit të trupit me anë të meditimit. Pas periudhës së trajnimit, pjesëmarrësit pohuan se nuk ndiheshin më aq vetëm sa në fillim. Nga analizat e gjakut doli se edhe niveli i aftësive të sistemit imunitar ishte rritur në mënyrë të ndjeshme.

Çliron stresin

Stresi është diçka që të gjithë duan mos ta kenë. Meditimi mund ta zvogëlojë atë në mënyrë të ndjeshme.

Gjatë një eksperimenti 3-ditor, ku u përfshin 33 meshkuj dhe femra të moshës nga 18-30 vjeç, pjesëmarrësve u kërkuan të praktikonin meditim për 25 minuta në ditë duke u mësuar teknika të veçanta të frymëmarrjes.

Një grup tjetër, po me 33 veta, gjatë këtyre tre ditëve iu nënshtrua mësimit duke analizuar poezi dhe gjëra të ngjashme, që mendohet se rrisin nivelin e të menduarit dhe të aftësive për të zgjidhur probleme. Pas ditës së tretë, të gjithë iu nënshtruan testeve vlerësuese, si dhe iu morën kampione pështyme për të kontrolluar nivelin e stresit gjatë kohës së provimit. U vu re se personat që kishin marrë pjesë në meditim ishin më të aftë të vepronin me qetësi nën presion dhe patën rezultate më të kënaqshme.

Redukton dhimbjet kronike Sipas hulumtuesve shkencorë, meditimi mund të jetë një zgjidhje natyrale ndaj qetësuesve që përdoren për dhimbjet kronike, si dhe luftojnë me sukses stresin dhe depresionin që këto dhimbje sjellin. 89 pacientë me dhimbje kronike të qafës u vendosën në një program prej 8 javësh meditimi. Meditimi u ndërthur me ushtrime të lehta dhe u vu re se dhimbja gjatë kësaj kohe u reduktua. Rritje pati edhe cilësia e jetesës së pjesëmarrësve dhe aftësitë e tyre për t’u përballur me vështirësi. – See more at: http://ëëë.noa.al/artikull/praktikoni-meditimin-ja-disa-nga-dobite-qe-ju-vijne-prej-tij/607769.html#sthash.dvjh9C0P.dpuf