Bashën e tradhtojnë edhe aleatët

07.03.2017 10:01
Bashën e tradhtojnë edhe aleatët

Ndryshe nga Partia Demokratike, partitë aleate të saj, duket se nuk kanë asnjë dilemë sa i takon pjesëmarrjes në zgjedhjet parlamentare të 18 Qershorit.

Teksa data 9 prill shënon fundin e afatit ligjor për t’u regjistruar në zgjedhjet e qershorit, disa nga partitë e spektrit të djathtë kanë depozituar dokumentacionin ligjor për t’u regjistruar në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, si subjekte të cilat do të marrin pjesë në zgjedhjet e 18 qershorit për parlamentin e ri.

Kryetari i Partisë Balli Kombëtar, Adriatik Alimadhi aleat i PD dhe kreu Partisë Aleanca Demokratike, Eduart Abazi në aleancë me të majtën u shprehën se kanë çuar pranë KQZ dokumentacionin ligjor për t’u regjistruar në zgjedhje, duke konfirmuar kësisoj pjesëmarrjen në garën e 18 Qershorit.

Po ashtu, krerët e 10 partive të djathta, aleate të Partisë Demokratike, thanë se do të referojnë dokumentet në KQZ brenda afatit të parashikuar në Kodin Zgjedhor. Por, ndryshe nga shumica e aleatëve, kryetari i Partisë Demokristiane, Nard Ndoka, pohoi se ende nuk ka një vendim nga opozita për regjistrimin në zgjedhje shkruan shqiptarja.com. “Për regjistrimin në zgjedhjet e 18 Qershorit do të ketë një vendim të opozitës, por nuk do të ketë zgjedhje në 18 Qershor pa opozitën dhe me këtë qeveri”, tha Ndoka, në linjën e kryetarit të Partisë Demokratike, Lulzim Basha.

Krerët e Partisë Demokratike kanë paralajmëruar publikisht ne nuk do të ketë zgjedhje në 18 Qershor me Edi Ramën kryeministër dhe Saimir Tahirin në krye të Ministrisë së Brendshme, pra pa krijimin e një qeverie me bazë të gjerë, me pjesëmarrjen e opozitës. Paralajmërimi ultimativ i partisë kryesore në opozitë nënkupton së pari delegjitimimin e zgjedhjeve përmes bojkotit dhe së dyti prishjen e zgjedhjeve përmes tërheqjes së komisionerëve, bllokimit të qendrave të votimit apo edhe formave të tjera.

Por, secili skenar mbart një rrezik për Partinë Demokratike. Së pari, në rast bojkoti, rolin e Partisë Demokratike mund ta luajnë disa parti tradicionale të djathta në zgjedhje, të cilat kanë sinjalizuar pjesëmarrjen në zgjedhje, por edhe parti të tjera me peshë në elektorat. Së dyti, një dështim i mundshëm i tentativës për të prishur zgjedhjet, mund të shënojë fundin e ciklit politik të Partisë Demokratike, skenar i cili është reflektuar si shqetësim edhe nga deputeti Aldo Bumçi. Nga ana tjetër regjistrimi i disa aleatëve të Lulzim Bashës në zgjedhje mund të konfirmojë edhe planin e Partisë Demokratike për t’u regjistruar brenda afatit ligjor, pavarësisht kushtit për qeveri teknike.

Në datën 9 prill do të marrin fund dilemat dhe paqartësisë lidhur me pjesëmarrjen e Partisë Demokratike në zgjedhje, gjithnjë nëse deri atëherë nuk do të ketë një zgjidhje për adresimin e kërkesave të opozitës. Pika 1 i nenit 64 të Kodit Zgjedhor parashikon që çdo parti politike duhet të paraqesë kërkesën për t’u regjistruar si subjekt zgjedhor në KQZ jo më vonë se 70 ditë përpara datës së zgjedhjeve. Neni 64 parashikon edhe dokumentacionin edhe dokumentacionin që partitë duhet të paraqesin për t’u regjistruar.